Kunst på Fyret 2022  

 
Sommerudstilling:

Søndag den 26. juni til
fredag den 8. juli 2022.
Åben hver dag fra kl. 13-17.
Udstiller:
Bardur Jakupsson og Torbjørn Olsen
Fernisering søndeg den 26. juni kl. 13.00


Efteråret:

Søndag den 15. oktober til
fredag den 23. oktober 2022.
Åben hver dag fra kl. 13-17.
Udstiller:

Grafiker Jan Andersson mfl.
Fernisering søndeg den 15. okt. kl. 13.00

Efterår med kunst

Efteraar1Efteraar2Efteraar3Efteraar4

Kongeligt gobelinarbejde og onetake malers værker udstilles i Assistenthuset

I efterårsferien – tiden 16. – 24. oktober - er der udstilling på Hirtshals Fyr. Det er to kunstneres værker, der kan betragtes i udstillingslokalerne i Assistenthuset, og der er åbent samtlige dage mellem kl. 13 og 17. I samme tidsrum holdes der åbent i Kaffestuen på fyret.
Kunstneren Jenny Hansen udstiller gobelinvævninger og maleren Mogens Nielsen er der med sine værker.

Der er fernisering på udstillingen lørdag den 16. oktober kl. 13. Museumsdirektør Sine Kildeberg, Vendsyssel Kunstmuseum, taler ved ferniseringen.

Kunstneren, mag art Karin Lykke Waldhausen, præsenterer her sine to kolleger:Efteraar5
Jenny Hansen har et langt liv som professionel væver bag sig. Hun har udstillet i mange sammenhænge og skabt store gobeliner til flere offentlige institutioner. I Nordjylland kan man bl.a. opleve hendes værker i den gamle byrådssal i Løgstør, på Rådhuset i Aabybro, på Vellingshøj ældrecenter i Hjørring, Fremtidens Plejehjem i Nørresundby og Politigården i Hobro.
Vendsyssel Kunstmuseum har i år erhvervet gobelinen ”Spejlinger”, der blev vist på udstillingen med Dansk Gobelinkunst.

Det gamle håndværk
I 2011 -12 arbejdede hun sammen med Dronning Margrethe om designet til et gulvtæppe, som dronningen skulle modtage i gave fra folketinget, og i 2015 udstillede hun med gruppen Dansk Gobelinkunst på Vinterpaladset i Sct. Petersborg.
Efteraar6Gobelinvævningen er et gammelt håndværk, og Jenny Hansen træder ind i traditionen ved på fornemmeste vis at videreføre håndværkets teknikker i en moderne udformning. Hun farver alle garner selv, hun opfinder værktøjer og skaber nye tekniske løsninger. Det er en langsommelig proces at skabe gobeliner, men har man oplevet Jenny Hansens arbejde bliver man grebet af taknemmelighed over, at nogen alligevel tager sig tiden til at skabe noget, der rækker udover ens egen levealder, og som er så smukt. Motivkredsen er blomsterkompositioner, skovlandskaber, familieportrætter og mønstre, men, uanset motivet, er det den stærke, nuancerede kolorit, der står tilbage i erindringen.

Et møde med Jenny Hansens gobeliner er et møde, hvor håndværk og kunstnerisk udtryk er uadskilleligt. De højner hinanden.

Sin egen malemådeEfteraar7
Mogens Nielsen er en fabelagtig maler med en teknisk og håndværksmæssig kunnen, der imponerer og forfører betragteren. Han er selvlært og debuterede i 1983 på Kunstnernes Sommerudstilling og har senere været på et utal af andre censurerede og kuraterede udstillinger. Han har sin helt egen malemåde, og man kan sige, at han lægger sig i traditionen fra pointillismen, hvor malerierne er bygget op af små bitte prikker. Impressionismen, fordi lyset på billedfladen har stor betydning for motivets fremtræden og hyper realismen, fordi Mogens Nielsen blander farverne på paletten, inden de bliver sat på lærredet, så resultatet nærmest er fotografisk.
Motiverne findes ikke i virkeligheden – ikke helt – for Mogens Nielsen bearbejder det fotografiske udgangspunkt digitalt inden det projiceres op på lærredet og så maler han i ét take. Der er ingen fortrydelsesret. Det skal sidde første gang ellers duer det ikke, mener han.

Til mindste detalje
Efteraar8Motivkredsen er mennesket – men ikke som figur og skikkelse – det er de ting, vi har skabt, der interesserer Nielsen: Bygninger, skibe, transportmidler, maskiner, små ting og sager. Intet er for småt eller ubetydeligt til at blive undersøgt ned til mindste partikel. Alle de ting, som mennesket producerer og lægger ud som signaturer i landskabet og som landskabet overtager igen, når de kasseres eller får lov til at stå og forfalde. Maleriernes egentlige motiv bliver således forgængelighed, nedbrud og naturens generobring af materialerne. Ud af denne fortælling om det forgængelige menneske og dets artefakter, skaber Mogens Nielsen billeder af stor skønhed, der går dybt i den æstetiske sansning, maner til stilhed, eftertænksomhed eller bare ren nydelse af skønheden.

Efteraar9Efteraar10

Information


Udstillingsudvalget er en del af ”Støtteforeningen Hirtshals Fyr”

Udstillingsudvalgets udstillinger hedder ”Kunst på Fyret”, og der arrangeres 4 udstillinger årligt, én i påsken, to i sommerferien og én i efterårsferien.

Udstillingerne afholdes i Assistenthuset, der er et af de to beboelseshuse omkring fyret.
Assistenthuset indeholder fire velbelyste rum i åben forbindelse med hinanden.

Læs mere om at udstille på Hirtshals Fyr og om hvordan du ansøger om en udstilling på Fyret se her.....