Image

Oslobasalt.

Hjemsted:
Oslobasalter er vidt udbredt i Oslofeltet og findes i forskellige typer.


Kendetegn:
Sort eller mørkegrå, finkornet grundmasse med hvidlige, listeformede feldspatstrøkorn og/eller strøkorn af mørke mineraler.

Bemærkninger:
Nogle typer har lyse strøkorn af feldspat og kaldes plagioklasporfyrer. Andre har mørke strøkorn af augit og hedder augitporfyrer, mens nogle har både feldspat- og augitstrøkorn og hedder plagioklas- augitporfyrer.
Enkelte former mangler helt strøkorn og betegnes som ikke- porfyriske basalter.

Image

Påskallavikporfyr.

Hjemsted:
Påskallavikporfyr er en gangbjergart, der findes flere steder i det østlige Småland.

Kendetegn:
Grundmassen er finkornet og farven kan variere mellem grå, brunviolet, chokoladebrun og sortbrun. Store afrundede strøkorn af feldspat, der ofte er omsluttet af en lys ring. Grå eller blålige, afrundede strøkorn af kvarts.

Bemærkninger:
Porfyren er som alle Smålandsporfyrer præget af bjergtryk. Det har betydet at feldspatstrøkornene er knækkede og at de mørke mineraler ofte er orienterede i én retning.

Image

Sølvsbergit.

Sølvsbergit er en gangbjergart fra Oslo-feltet

Bjergarten har en grøn eller grågrøn farve, som skyldes et ret stort indhold af det mørke mineral ægirin. Nogle af de øvrige mineraler ligger ofte orienteret i striber. Sølvsbergit indeholder normalt ikke kvarts. Den er en af de mange gangbjergarter, der findes i Oslofeltet, men da udbredelsesområdet som faststående bjergart er begrænset, er den ret sjælden på de danske strande.

Image

Lathus-Ignimbrit.

Den er opstået ved et eksplosivt vulkanudbrud i Oslofeltet og indeholder brudstykker af feldspatkorn og slirer af sammenpresset pimpsten.

Image

Siljangranit.

Fra Dalarne i Mellemsverige er en flot granit med rød og gul feldspat og grå kvarts

Image

Pegmatit.

Er en bjergart, som er sammensat af specielt store mineralkorn. Den er sandsynligvis opstået på vejen op i jordens skorpe som den sidste rest af en langsomt afkølende magma.

Image

Gabbro.

Gabbro er en magmatisk bjergart, som er størknet langt nede i jordens skorpe.

Det er en ”basisk” bjergart med et stort indhold af mørke mineraler – især augit. Da den er meget grovkornet, kan den let skelnes fra basalt, som den ellers overfladisk kan ligne en del. Da der findes flere typer af bjergarten – ikke mindst i Osloområdet – er den ikke ualmindelig på de nordjyske strande.

Støt Hirtshals Fyr

Vær med i Støtteforeningen

Image

Hirtshals Fyr

© 2023, Way2ShortCut I/S

Adresse.

Hirtshals Fyr
Fyret 2
9850 Hirtshals

Kontakt.

Hirtshals Fyr Fond
Fyret@hirtshals-fyr.dk
Fyret: +45 61 28 18 62
Formand: Kurt Bærentsen +45 25 27 10 50
CVR-NR. 31 40 29 21

Kontakt.

Støtteforeningen Hirtshals Fyr
Stoetteforeningen@hirtshals-fyr.dk
Formand: Peter Jensen +45 40 14 71 38
CVR-NR. 34 75 64 49