Nyt Fyr-samarbejde i Norden

 af Peter Jensen. Formand Støtteforeningen Hirtshals Fyr.

Samling i Fyrets Kaffestue. Per Roger Lauritzen t.v. og Jo van der Eynden t.h planlægger sommerens togt til bl.a. til Hirtshals i starten af juni. Foto Peter Jensen.

EydenogLauritzenEfter et meget inspiKystens veiviserereret Fyrtårnsseminar i efteråret i på Lindesnes Fyr, Norge var det med stor glæde at kunne modtage gæster fra Norge på Hirtshals Fyr i form af Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen. Et program var lagt for weekendens besøg. De to herrer er forfattere til bogen Kystens veivisere der er en storslået bog om den vigtige rolle, fyrtårnet har og har haft i kystnationen Norge. Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen har skrevet og udformet en omfattende beskrivelse af, hvordan fyrtårnslivet og fyrtårnsteknologien har udviklet sig gennem tiden. Her præsentereslæseren for de bemandede fyrtårne, man har haft i Norge, og så fungerer bogen også som opslagsværk og referanseværk for alle, der har interesse for fyrhistorie. Læseren får også en forståelse for det arbejde mange frivillige lægger i at bevare og passe fyrtårnenesom nationale kulturminder.

Bogen er rigt illustreret med både nye, gamle og historiske fotos og ikke mindst stemningsbilleder fra både storm og vindstille. En række gamle og nyere kort er også tilgængelige. Bogen er skrevet med grundig indsigt og gode formidlingsevner. Det er en fryd at bladre i bogen og opdage en række aspekter af norsk fyrtårnshistorie

Skagerrak og Kattegat – en fælles nordisk fyrhistorie

Af Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen.

Efter at have arbejdet med en ny norsk fyrhistorie, mener vi, at det er naturligt at udvide arbejdet til at se på sejlruten gennem Skagerrak og Kattegat i et fælles nordisk perspektiv. Derfor har vi (forfatterne Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen) indgået et samarbejde med det norske fyrmuseum ved Lindesnes om en tur med museumsskibet "Gamle Oksøy" i juni for at besøge de vigtigste fyrtårne i disse farvande.

Søvejen mellem Nordsøen og Østersøen er blevet kaldt "Nordeuropas vigtigste handelsrute", hvor tusindvis af skibe hvert år har passeret Øresund, helt tilbage til middelalderen og hansetiden. I 1870'erne sejlede op mod 50.000 skibe ind og ud af Skagerrak hvert år. Og der er lige så mange i dag!

Vores mål er derfor at skabe en bog om den historiske sejlads i disse farvande, og om udviklingen af fyrtårne og andre navigationshjælpemidler. Med Frederik d. II i spidsen var det danskerne, der stod bag skabelsen af verdens første sammenhængende system af fyrtårne og andre sejlermærker, der viste vejen gennem Kattegat og Skagerrak, med tilblivelsen af den danske fyrvæsen i 1500-tallet.

Bogen bliver også en slags oplevelsesguide til de vigtigste fyrtårne i Skagerrak og Kattegat og vil forhåbentlig inspirere endnu flere til at besøge disse "kystens katedraler". Vi håber derfor på et godt samarbejde med fyrtårnsfolk i både Sverige og Danmark for at kunne præsentere fyrene som interessante destinationer for nutidens turister. Vi har allerede etableret kontakt og samarbejde med Christian Lagervald hos Svensk Fyrselskab og Peter Jensen ved Hirtshals Fyr, og håber at møde mange flere på vores rundrejse. Gamle Oksøy

På krydstogt med museumsfartøjet "Gamle Oksøy"

"Gamle Oksøy" var tidligere ejet af Kystverket (de norske fyrmyndigheder) og fungerede som forsyningsskib, der leverede petroleum og gas og andet udstyr til fyrtårne og fyrtårne langs hele den norske kyst.

Skibet er bygget i 1962 og er på 330 BRT. Der er 11 kahytter om bord, til en besætning på 6 plus et arbejdeshold. Da det blev taget ud af drift i 1996, blev det besluttet, at det skulle bevares som eksempel på et særligt fartøj tilknyttet fyrvæsenet.

Skibet er i dag ejet af Lindesnes Fyrmuseum som agenturmuseum for Kystvæsenet. I forbindelse med bogprojektet har vi planlagt en tur gennem Skagerrak og Kattegat de første to uger af juni, hvor vi vil forsøge at besøge så mange fyrtårne som muligt for at fotografere og samle information.

"Gamle Oksøy" har også tidligere været i disse farvande. Både på en længere tur rundt i Østersøen og en tur til Øresund i forbindelse med en filmproduktion. Nu glæder vi os til at møde nye og gamle fyrvenner i både Sverige og Danmark.

Dejligt at være norsk - i Danmark

Projektet blev præsenteret på et fyrtårnsseminar på Lindesnes i efteråret 2023, hvor Christian Lagervald fra Svensk Fyrselskab og Peter Jensen fra Støtteforeningen Hirtshals Fyr også deltog. Det resulterede i en aftale om at besøge Hirtshals fyrtårn som første del af arbejdet med bogen. Og efter vores weekend med Peter kan vi roligt sige, at projektet fik en "flyvende start". Her mødte vi dansk gæstfrihed og rummelighed, når det er bedst. Og ikke mindst – vi fik oplevet en fyr, der på alle måder var "knivskarpt". Imponerende!

Og Peter er en kilde til viden, ikke bare om fyret i Hirtshals, men i hele Danmark. Han tog os med på besøg i Skagen, og derudover har han sendt os masser af værdifuldt digitalt materiale, så han har allerede ydet et stort bidrag til, at bogprojektet er lykkedes.

Så nu glæder vi os til at komme tilbage over Skagerrak og fortøje "Gamle Oksøy" ved kajen i Hirtshals. Så håber vi, at en del af jer får mulighed for at besøge os om bord på skibet.

Skagen Tilsandetkirke
Peter Jensen t.v. og Jo van der Eynden t.h. ved Den Tilsandede Kirke, Skagen, som idenne sammenhæng var et vigtigt landkendingsmærke i fordoms tider. Foto Per Roger Lauritzen.

Vippefyr skagen
Peter Jensen t.v. og Jo van der Eynden t.h. ved foden af Vippefyret i Skagen, i det fjerne skimtes Det Grå Fyr. Foto Per Roger Lauritzen

.Gammeltfyr placering
Peter Jensen t.v. og Jo van der Eynden t.h. på sted hvor Højen Fyr indtil 1976 stod. Højen Fyr blev afløst af det nybyggede Skagen West Fyr i 1956. Foto Per Roger Lauritzen.

 < Tilbage

Støt Hirtshals Fyr

Vær med i Støtteforeningen

Image

Hirtshals Fyr

© 2023, Way2ShortCut I/S

Adresse.

Hirtshals Fyr
Fyret 2
9850 Hirtshals

Kontakt.

Hirtshals Fyr Fond
Fyret@hirtshals-fyr.dk
Fyret: +45 61 28 18 62
Formand: Kurt Bærentsen +45 25 27 10 50
CVR-NR. 31 40 29 21

Kontakt.

Støtteforeningen Hirtshals Fyr
Stoetteforeningen@hirtshals-fyr.dk
Formand: Peter Jensen +45 40 14 71 38
CVR-NR. 34 75 64 49